Yetenekli bir aşçı mısınız, yoksa işler ters gittiğinde ocağı suçlayan türden biri misiniz? İkinci seçeneği seçtiyseniz, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Alışkanlık, hız ve hatta bir şeyler hazırlarken yemeklerinizi beklediğiniz kadar lezzetli yapmaz.
Bazen mutfak alışkanlıklarını değiştirmenin zor olduğunu bilsek de size yardım eli uzatmak istedik. Bu yüzden insanların yemek pişirirken yaptığı en yaygın hataların bir listesini çıkardık. Bir göz atın ve ne düşündüğünüzü bize bildirin!
Bu yazıda neler var?
- 1 Dondurucudan çıkan eti direkt pişirmek
- 2 Tüm yiyecekleri kesmek için aynı bıçağı kullanmak
- 3 Bifteğinizi hazır olur olmaz dilimleyin
- 4 Yanlış tipte yağ kullanmak
- 5 Malzemeleri soğukken tencereye koymayın
- 6 Hazırlanırken yemeğin tadına bakmamak
- 7 Makarnayı pişireceğiniz suya yağ (herhangi bir yağ) ilave edin
- 8 Makarnanın piştiği suyu dökmek
- 9 Soğanı yanlış şekilde kesmek
Dondurucudan çıkan eti direkt pişirmek
Dondurucudan çıkartılan etin direkt ateşe, fırına veya ızgaraya koyduğunu çok sık görüyoruz. Bu yapılan büyük bir hatadır, çünkü etin dışı pişmiş gibi görünse de içi çiğ olacaktır. Etinizi pişirmeden bir gece önce dondurucudan çıkartmanız gerekmektedir. Pişirmeden 24 saat öncesine kadar buzdolabına koyabilirsiniz, böylece buzunun çözülmesi için gereken tüm zamana et sahip olacaktır.
Tüm yiyecekleri kesmek için aynı bıçağı kullanmak
Herhangi bir yemeği hazırlamak için tek bir bıçak kullanarak işten tasarruf ettiklerini düşünenler yanılıyorlar. Her kesim için doğru bıçağı kullanmak, tüm süreci daha kolay ve daha hızlı hale getirir. Eti kesmek için büyük bir bıçak seçin; sebzeler, meyveler ve hatta kemikli kümes hayvanları için küçük bir bıçağı tercih edin; ekmek kesmek için tırtıklı bir bıçak idealdir.
Bifteğinizi hazır olur olmaz dilimleyin
Eti buzdolabından çıkarır çıkarmaz baharatlandırmanın yanı sıra, çok sık yapılan bir başka hata da kavurma biter bitmez kesmektir. Etiniz dinlendikten sonra dilimlemelisiniz.
Yanlış tipte yağ kullanmak
Tüm yemeklik yağlar aynı değildir. Bazıları kızartma ve soteleme için mükemmeldir, diğerleri ise yüksek sıcaklıklarda kullanıma uygundur. Saf zeytinyağının rengi daha koyu ve aroması daha güçlüdür. Sos hazırlamak ve düşük sıcaklıklarda sote yapmak için idealdir.
Ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar kızartma, kavurma ve fırınlama için en uygun olanlardır. Mısır yağı daha yumuşaktır ve pişirme, kızartma ve derin kızartma için kullanılır. Kanola yağı kolza bitkisinden elde edilir ve fırınlama, ızgara yapma, tavada kızartma ve kavurma için kullanılabilir.
Malzemeleri soğukken tencereye koymayın
Yapılan diğer bir yaygın hata da yiyecekleri soğukken tavaya koymaktır, bu da daha fazla yağ emmesine neden olur. İlk olarak tencerenizi ısıtın, tava ısınana kadar 2-3 dakika bekleyebilirsiniz, ardından malzemeleri ekleyin.
Hazırlanırken yemeğin tadına bakmamak
İdeal hijyen koşulları sağlandığı sürece yemek pişirirken tadına bakmakta bir sakınca yoktur. Sosun iyi olup olmadığını veya etin, makarnanın veya her ne hazırlıyorsanız, doğru noktada ve dokuda olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Bu, hatalardan kaçınmanızı sağlar ve tarifinizi düzeltmeniz ve düzeltmeniz için size zaman tanır.
Makarnayı pişireceğiniz suya yağ (herhangi bir yağ) ilave edin
Bu, derhal çürütülmesi gereken bir efsanedir. Makarna suyuna yağ eklemek sadece hamurun tavaya yapışmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda makarnayı ağırlaştırarak sosun yapışmasını zorlaştırabilir. Bunun nedeni yağın suyla karışmamasıdır.
Makarnanın piştiği suyu dökmek
Genelde makarnanın piştiği suyu döküyoruz. Bu büyük bir hata çünkü bu su sosu daha tutarlı ve lezzetli hale getirmek için kullanılıyor. Bu nedenle, suyun bir kaba aktarılıp kıvamı koyulaşacak olan sosla karıştırılması tavsiye edilir.
Soğanı yanlış şekilde kesmek
Soğan dilimlemeyi düşünürken gözleriniz doluyor mu? Bu, onu dilimler halinde kesip hücrelerini kırdığımızda ve gözyaşlarıyla birleştiğinde gözlerin yanmasına neden olan gazları salmasına neden olduğumuzda olur.
Neyse ki bunun bir çözümü var: Soğan liflerinin yönünü izleyerek keskin bir bıçakla dilimleyin. Bunlar kökten gövdeye uzanan çizgilerdir. İdeal olanı onu şeritler halinde kesmektir. Bu, daha az tahriş edici aerosol üretimini garanti edecektir.
Yemeklerinizi daha lezzetli hale getirmek için başka pişirme ipuçları biliyor musunuz? Yorumlar bölümünde bizimle paylaşmaktan çekinmeyin!
Merve Ağdağlı