Bazen, “Günün nasıldı?” gibi basit bir soru bile çocuğunuzun etrafınızda olmak istememesine veya sizinle vakit geçirmek istememesine neden olabilir. Bu nedenle, ebeveynler zaman zaman çocuklarının yerine geçmeli ve onların gerçekten neye ihtiyaçları olduğunu görmelidir.
Kelebek Yazar portalı olarak çocuğunuzla daha yakın olmanıza yardımcı olacak faydalı ipuçları paylaşmaya karar verdik.
Bu yazıda neler var?
- 1 Ruh halinizin çocuğunuzla olan ilişkinizi etkilemesine izin veriyorsunuz
- 2 Size önemli bir şey söylemeye çalışırken aynı anda birden fazla iş yapmak, kendilerini daha az değerli hissetmelerine neden olabilir
- 3 Sorunları hakkında onları ısrarla sorgulamak kendilerini daha kötü hissetmelerine neden olabilir
- 4 Çocuğunuzun sorunlarını ciddiye almalısınız
- 5 Çocuğunuzun size itiraf ettiği bir şeyi başkalarına anlatmayın
- 6 Bağımsızlık belirtileri gösterdiklerinde onları sıkıştırmayın
Ruh halinizin çocuğunuzla olan ilişkinizi etkilemesine izin veriyorsunuz
Duygularınızı çocuklarınızdan saklamamalısınız. Ancak, onları nasıl yönettiğinize dikkat etmeli ve stresli zamanlarla daha iyi başa çıkmanın yollarını bulmaya çalışmalısınız. Çocukların nasıl hissettiğimizi anlayamayacak kadar küçük olduklarını düşünsek de ebeveynlerin ruh hallerine karşı çok hassas olabilirler. Kendinize zaman ayırmak ve kafanızı boşaltmak çocuklarınıza ihtiyaç duydukları duygusal desteği sağlamanıza yardımcı olabilir.
Size önemli bir şey söylemeye çalışırken aynı anda birden fazla iş yapmak, kendilerini daha az değerli hissetmelerine neden olabilir
Çocuklar her zaman konuşma havasında değildir. Size geldiklerinde tüm dikkatinize ihtiyacı vardır. Aksi takdirde, öncelik olmadıklarını ve sizin için önemsiz olduğunu düşünürler ve bu da gelecekte duygularını bastırmalarına neden olabilir. Bu nedenle, çocuğunuz size bir şey söylemeye geldiğinde, yaptığınız şeyi bırakın, onunla göz teması kurun ve sohbete tam olarak katılın.
Sorunları hakkında onları ısrarla sorgulamak kendilerini daha kötü hissetmelerine neden olabilir
Çocuğunuza sürekli olarak onu neyin rahatsız ettiğini sormak, onu rahatsız edebilir ve sorunlarını tek başına çözmek istemesine neden olabilir. Hepimiz stresle farklı şekillerde başa çıkıyoruz ve çocuklarımız da bu bir istisnası değil. Bu nedenle, çocuğunuzu size istemediği bir şeyi söylemeye zorlamak yerine, ona daha az doğrudan, araya giren sorular sormaya çalışın.
Çocuğunuzun sorunlarını ciddiye almalısınız
Duyguları veya tepkileri size aptalca gelse bile çocuğunuzu ciddiye alın. Kendilerini içinde bulundukları durum hakkında alay etmek yerine, sorunla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için kendi deneyimlerinizi veya anılarınızı paylaşın.
Çocuğunuzun size itiraf ettiği bir şeyi başkalarına anlatmayın
Çocuğunuzun size güvenerek söylediği bir şeyi arkadaşlarınıza veya ailenize söylemek, onların sizden sır saklamasına neden olabilir. Çocuğunuzun duygularını tanımalı ve fazla paylaşmamaya çalışmalısınız, çünkü bu onların duygularını incitebilir ve onları endişelendirebilir.
Bağımsızlık belirtileri gösterdiklerinde onları sıkıştırmayın
Çocukların özgürlüğünü araması normal ve sağlıklıdır. Bu durumla karşılaştığınızda saygı eksikliği olarak görmeyin veya çocuk üzerindeki kontrollünüzü kaybetmeyin.
Bu durumda, daha katı kurallar koymak yerine, çocuğunuzun bazı kuralları kendi başına yapmasına ve sorumluluğu nasıl yönettiğini izlemesine izin verin. Çocuğunuz onlara güvendiğinizi gördüğünde, muhtemelen daha önce görmediğiniz daha olgun ve sorumlu bir taraf gösterecektir.
Merve Ağdağlı